november 2021

‘Wekelijks rapport beschikbaar’ verschijnt op mijn telefoon. ‘Je schermtijd was vorige week 22% meer (gemiddeld 3 uur en 33 minuten per dag)’. Toen ik jaren geleden een dergelijke melding voor het eerst kreeg, schrok ik ervan. Nu weet ik dat het een volkomen normaal getal is, omdat ik mijn telefoon voor allerlei doelen gebruik: recepten opzoeken, winkelen, mail bijwerken, contact houden met vriendinnen, googelen voor allerlei informatie enz. Bijna alles gaat tegenwoordig via mijn telefoon. Mijn laptop pak ik eigenlijk alleen nog om aan mijn boeken verder te werken.

Hoe lang zit een gemiddelde volwassene Nederlander op zijn telefoon? 2 uur en 28 minuten per dag. Als we kijken naar hoeveel tijd dat kost in een heel jaar, komen we uit op 34 dagen. Dat is gewoon langer dan een maand! Bij de tieners liggen de cijfers nog hoger: de gemiddelde schermtijd van Nederlandse jongeren ligt tussen de 4 en 7 uur per dag. En ik las laatst dat bijna de helft van de jongeren te kampen heeft met psychische problemen.

‘Wat is het verband?’ vraagt u zich wellicht af. In een essay in de Wall Street Journal zegt de Amerikaanse psychiater Anna Lembke dat ze lange tijd patiënten met psychische klachten antidepressiva voorschreef. Tegenwoordig krijgen ze steeds vaker een ander advies: ga op dopamine-dieet. In haar artikel beschrijft ze hoe onze verslavingen aan sociale media zorgen voor een overvloed aan dopaminetoevoer in de hersenen, het chemische stofje dat vrijkomt als je plezier hebt of beloond wordt. Maar pijn- en pleziergevoelens worden in hetzelfde hersendeel verwerkt, en dat hersendeel wil in evenwicht blijven. Als er daarom bovengemiddeld veel dopamineprikkels binnenkomen, zullen er ook bovengemiddeld veel pijnprikkels worden aangemaakt. Met depressieve, angstige en andere negatieve gevoelens tot gevolg! Ik denk dat ik binnenkort op dopamine-dieet ga. Ik weet zeker dat ik het kan!